کنترل بیولوژیک پژمردگی فوزاریومی طالبی توسط Bacillus subtilis و بررسی میزان فنل کل و تغییرات آنزیم پراکسیداز |
کد مقاله : 1734-IPPC |
نویسندگان: |
مینا حسینی حاجی عبدال *1، حشمت اله امینیان2، داریوش شهریاری3، نوازاله صاحبانی4، محمود لطفی4 1جاده ورامین- خیرآباد- خیابان بهرام مصیری- نبش کوچه ی چهارم (کار). 2تهران 3عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران 4دانشگاه تهران |
چکیده مقاله: |
کنترل بیولوژیک راهکاری موثر جهت کاهش آلودگی محیط زیست و خطر ایجاد مقاومت ناشی از قارچ کش های شیمیایی محسوب می شود. فعالیت بیوکنترلی باکتری (4B) Bacillus subtilis علیه قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی طالبی و همچنین توانایی این باکتری برای القاء پاسخ های دفاعی در ریشه گیاه مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط آزمایشگاهی، میزان درصد بازدارندگی از رشد میسلیوم قارچ بیمارگر در آزمون کشت متقابل، ترکیبات خارج سلولی و مواد فرار مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان درصد بازدارندگی از رشد میسلیومی بیمارگر در آزمون کشت متقابل 67/87% ، در تولید ترکیبات خارج سلولی77/56% و در آزمون ترکیبات فرار ضد قارچی 5/53% اندازه گیری شد. آزمون گلخانه ای به دو روش تیمار خاک و پوشش دادن بذور با B. subtilis انجام شد. آزمایش ها با 4 تکرار انجام گرفت. پس از 30 روز، نتایج نشان داد که B. subtilis موجب کاهش معنی دار شدت بیماری و افزایش معنی دار فاکتورهای رشدی در مقایسه با شاهد آلوده می شوند. علاوه بر کنترل بیماری فوزاریومی طالبی، B. subtilis فعالیت آنزیم پراکسیداز را افزایش داد که این افزایش 5 روز پس از مایه زنی با عامل بیماری به حداکثر رسید. بیشترین میزان فنل کل در روزهای سوم و پنجم پس از مایه زنی مشاهده شد. نتایج این بررسی پیشنهاد می کند که بخشی از تاثیرات بازدارنده B. subtilis در کنترل قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی طالبی ناشی از اثر غیر مستقیم باکتری بعنوان محرک بوده که با افزایش پاسخ های دفاعی بیوشیمیایی در گیاه همراه است. |
کلیدواژه ها: |
کنترل بیولوژیک، طالبی، Fusarium oxysporum f. sp. melonis، Baciillus subtilis، پراکسیداز |
وضعیت : چکیده برای ارائه پذیرفته شده است |