تخمین نیازهای حرارتی جهت رشد و نمو کفشدوزک Hippodamia variegata Goeze با تغذیه از شته های رز Macrosiphum rosae و سبز هلو Myzus persicae در شرایط آزمایشگاهی |
کد مقاله : 2242-IPPC |
نویسندگان: |
زهرا مجیب حق قدم *1، حسن ملکشی2، سعید قنادآموز3، طاهره رادفر4، فاطمه عسکری بزایه5 141966-11156 2محقق آفات موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور 3رشت-کیلومتر10 جاده قزوین-روبروی دانشگده تربیت بدنی-مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان 4کارشناس آزمایشگاه 5کارشناس پژوهشی |
چکیده مقاله: |
کفشدوزک Hippodamia variegata Goeze بعنوان شکارگر فعال از اکثر نقاط ایران گزارش شده که بدلیل شکارگری مؤثر روی شته ها می تواند نقش موثری در کنترل بیولوژیکی داشته باشد. دانستن احتیاجات دمایی شکار و شکارگر، یکی از نیاز های اساسی جهت برنامه ریزی در مدیریت تلفیقی آفات است. بر این اساس نیاز های حرارتی لازم جهت رشد و نمو کفشدوزک H. variegata روی شته های Macrosiphum rosae و Myzus persicae در دماهای 1 ± 25، 1 ± 30 ، 1 ± 35 و 1± 40 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد، 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی برای هر یک از میزبانهای فوق انجام شد و با استفاده از میانگین نرخ رشد در دامنه دمایی 40- 25 درجه سانتی گراد و رگرسیون خطی، پارامترهای حداقل آستانه حرارت رشد و مجموع نیاز حرارتی برای هر مرحله با تغذیه از شته های رز و سبز هلو تخمین زده شد. نتایج نشان داد که حداقل آستانه حرارت رشد با تغذیه از شته سبز هلو از 66/9 درجه سانتی گراد تا 39/17 درجه سانتی گراد و با تغذیه از شته رز از 9/9 درجه سانتی گراد تا 69/16 درجه سانتی گراد متغیر بود. همچنین حداقل آستانه حرارت رشد از تخم تا حشره کامل برای شته رز 1/14 و سبز هلو 13/14 درجه سانتی گراد تعیین شد. مجموع درجه حرارت موثر روزانه برای تمام مراحل رشدی بیش تر از 20 درجه روز ثبت شد و مجموع نیاز حرارتی لازم برای تکمیل یک نسل به ترتیب 522/203 و 12/222 درجه روز تعیین گردید |
کلیدواژه ها: |
کفشدوزک، شته، شکارگر، آزمایشگاهی |
وضعیت : چکیده برای ارائه پذیرفته شده است |