تغییرات اسیدهای چرب غشا در شفیره های زمستان گذران سفیده بزرگ کلم، Pieris brassicae (Lep: Pieridae) |
کد مقاله : 2254-IPPC |
نویسندگان: |
مریم عطاپور *1، سعید محرمی پور2، شیوا اصولی3 1بزرگراه آزادگان مسیر شمال به جنوب ـ احمدآباد مستوفی ـ بعد از میدان پارسا ـ انتهای خیابان انقلاب ـ سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران ـ صندوق پستی: 33535111 و کدپستی: 3353136846 2دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، تهران صندوق پستی 336-14115 3اتوبان حکیم غرب- خ پیامبر مرکزی- خ هجرت |
چکیده مقاله: |
سفیده بزرگ کلم، Pieris brassicae (L.)، از آفات مهم کلمیان می باشد که به ویژه در سالهای اخیر و با افزایش سطح زیر کشت دانه های روغنی نظیر کلزا بر اهمیت آن افزوده شده است. این آفت دارای 2-4 نسل در سال بوده و زمستان گذرانی آن به صورت شفیره روی گیاهان میزبان یا پناهگاه مناسب می باشد. در خصوص فیزیولوژی زمستان گذرانی آفت اطلاعات کمی در دست است. یکی از مهمترین قسمتهایی که تحت دماهای پایین دچار صدمه شده و منجر به مرگ سلول می گردد غشاء های سلولی می باشد. لذا در این مطالعه اسیدهای چرب غشا طی ماه های پاییز و زمستان به روش استخراج با فاز جامد جداسازی گردید و ماهیت و تغییرات آنها به وسیله گاز کروماتوگرافی مورد مطالعه قرار گرفت. مهمترین اسیدهای چرب غشا شناسایی شده به ترتیب پالمیتیک اسید (C16:0)، پالمیتولئیک اسید (C16:1)، استئاریک اسید (C18:0)، اولئیک اسید (C18:1)، لینولئیک اسید (C18:2) و لینولنیک اسید (C18:3) بودند. پالمیتولئیک اسید به طور معنی داری در طی ماه های زمستان افزایش یافت و به نظر میرسد این اسید چرب غیر اشباع نقش مهمی را در افزایش سیالیت غشا تحت دماهای پایین و در نتیجه بقا سلول ایفا نماید. |
کلیدواژه ها: |
سفیده بزرگ کلم، زمستان گذرانی، اسیدهای چرب، غشاهای سلولی |
وضعیت : چکیده برای ارائه پذیرفته شده است |