گزارشی ازAlternaria alternata عامل بیماری Alternaria blotch & leaf spot در انجیر Ficus carica |
کد مقاله : 1022-IPPC |
نویسندگان: |
رازک مهدیزاده نراقی *1، امیر ارجمندیان2، مزدشت گیتی3 1همدان بلوار کاشانی بلوک 24 ط 4 واحد 341 ورودی شرقی 2مرکز تحقیقات کشاورزی همدان 3عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی |
چکیده مقاله: |
میوه انجیر دارای مواد قندی، مواد ازته، چربی، مواد معدنی، آمینو اسید، آنزیم¬های مختلف و کاروتن می¬باشد که در صنایع غذایی و خشکبار کشور دارای اهمیت فراوان است. در برگ¬های آن حدود شش دهم درصد مواد تلخی مانند فیکوسین Ficusin و برگاپتین Bergaptene وجود دارد. میانگین محصول یک درخت انجیر، حدود 10 کیلوگرم انجیر خشک است. ایران با سرانه تولید 1/2 کیلوگرم انجیر مقام چهارم تولید این محصول و رتبه نخست تولید انجیر خشک دنیا را به خود اختصاص داده است. طی سال 1393-1392 نمونه¬های مشکوک به آلودگی و دارای علایم در برگ جهت شناسایی عامل بروز علایم، به آزمایشگاه منتقل شد. بافت¬های برگی داری علایم لکه برگی و سوختگی بودند که به مدت دو روز در دسیکاتور با 60 درصد رطوبت و در شرایط نور معمولی قرار داده شد. بعد از تشکیل و رشد بار قارچ در محل لکه¬های برگی، برای مطالعات بیشتر در محیط invitro از محیط کشت PDA استفاده شد. بر اساس مشخصات پرگنه و خصوصیات مورفولوژیک جدایه مورد نظر شناسایی و آزمون بیماریزایی آن صورت گرفت. پرگنه در محیط PDA به رنگ قهوه¬ای تیره و یا دوده¬ای تشکیل شد. هیف¬ها و میسلیوم¬ها ساده و منشعب بوده و میانگین طول کنیدیوفور 65-30 میکرومتر و عرض آنها 4.5-3 میکرومتر است. کنیدیوم¬ها تیره و قهوه¬ای و طول آن¬ها 35-10 میکرومتر و میانگین عرض آن¬ها 9-5 میکرومتر بوده و تخم مرغی شکل و دارای چند دیواره عرضی هستند اما دیواره طولی در آن¬ها وجود ندارد. بر اساس ویژگی¬های اشاره شده جدایه مربوطهAlternaria alternate(Fr.) Keissl,1912 شناسایی شد. آزمون بیماری¬زایی این جدایه از طریق تلقیح سوسپانسیون قارچ در غلظت 6 10×1 با رعایت اصول کخ انجام شد و نتیجه آن مثبت بود. |
کلیدواژه ها: |
Alternaria alternata +Alternaria blotch & leaf spot + Ficus carica |
وضعیت : چکیده برای ارائه پذیرفته شده است |