ارزیابی اثر محلول پاشی کیتوسان و سالیسیلیک اسید در کاهش شدت و بروز علائم ویروس موزائیک خیار |
کد مقاله : 1901-IPPC |
نویسندگان: |
منصور صلاتی *1، کاوه بنانج2، حمید افضلی3، مجتبی مرادزاده اسکندری4، محمد حسن هادی زاده4، سحر وحید حسین نیا5، محمد علی کاظمی مقدم4 1مشهد- احمدآباد- ابوذر غفاری 9- پلاک 124- واحد شش 2موسسه تحقیقات گیاهپزشکی 3مرکز تحقیقات خراسان رضوی 4مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی 5بخش ویروس شناسی گیاهی- موسسه تحقیقات گیاه پزشکی |
چکیده مقاله: |
کیتوسان دارای طیف وسیعی از خواص بیولوژیکی منحصر به فرد می باشد، که شامل توانایی در ایجاد مقاومت به آلودگی های ویروسی در گیاهان و همچنین جلوگیری از عفونت های ویروسی در سلول جانوری است.کیتوسان از استیل زدایی قلیایی کتین حاصل می شود که بخشی از گروه آمین در مولکول بدون تغییر دارای گروه استیل باقی خواهند ماند. خصوصیات کیتوسان شامل درجه پلیمریزاسیون، درجه استیل زدایی، میزان بار مثبت آن و طبیعت شیمیایی مولکول به میزان زیادی روی فعالیت های بیولوژیکی آن تاثیر دارند. این فاکتورها بدون شک بایستی در ارزیابی خواص ضد ویروسی کیتوسان مورد توجه قرار گیرند. در این پروژه از سه سطح کیتوسان (500، 1000، 1500میلیگرم در لیتر) و سه سطح سالسیلیک اسید (70، 140، 210 میلیگرم در لیتر) به عنوان ترکیبات محرک سیستم دفاعی گیاه علیه بیماری ویروسی موزائیک خیار استفاده گردید. در سال نخست اجرا، جمع آوری گیاهان مبتلا به علائم ویروسی موزائیک و تغییر رنگ و دفرمگی برگ از مزارع خربزه و خیار استان خراسان رضوی صورت پذیرفت. شناسایی و خالص سازی بیولوژیکی عامل بیماری با استفاده از روش های سرولوژیکی و گیاهان محک و دارای علائم سیستمیک صورت پذیرفت. تیمارها شامل کیتوسان، سالیسیلیک اسید و کیتوسان به همراه سالیسیلیک اسید در سه سطح کم، متوسط و زیاد به ترتیب بوده است. آزمایش در سطح گلخانه روی گیاه خیار اجرا گردید. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تیمار گیاهان خیار قبل از مایه زنی ویروس، با محلول توام کیتوسان به همراه سالیسیلیک اسید توانسته است که میزان لکه برگی ها را در گیاه سلمه به میزان 96.5 درصد نسبت به شاهد کاهش دهد. میزان بروز و شدت علائم سیستمیک ویروس موزائیک خیار بعد از مایه زنی با غلظت های حداکثر از هر دو ترکیب توانسته است تا 40 درصد از بروز علائم نسبت به شاهد بکاهد. |
کلیدواژه ها: |
الیسیتور، مقاومت اکتسابی، ویروس، کنترل |
وضعیت : چکیده برای ارائه پذیرفته شده است |